ČEKERBOX psi jedu
zahvaljujemo se ROYAL VET-u sto nas prati u odgoju naših pasa
ISTORIJA RASE

Nije slucajno da njegova popularnost obuhvata celu planetu. Aerodinamicna i jaka silueta ima umetnicku plasticnost jednog kipa. Njegova glava je kinotehnicko dostignuce, a njegov pogled prav i direktan kao nijedan drugi daje nam prestavu njegove harizme, njegovu zaštitnicku snagu, odanost, veselost, nepodmitljivost

To je ta harmonija fizickih i psihickih karakteristika koja dozvoljava Bokseru da bude omiljen i tako uspešan u ulozi covekovog prijatelja i pratioca. Brz i istovremeno izdržljiv, kompaktan i istovremeno elegantan, voljan za rad i sa jakim instiktom cuvara, uvek samopouzdan, i sa velikom kriticnošcu prema situaciji. Sve to je ono što garantuje uvek predvidljive reakcije bez panike i agresivnosti za koje nema razloga. Nahnuti tim Nemackih odgajivaca koji su imali viziju savršenog radnog psa, videla je ispunjenje svojih snova 26-og Febuara 1895 godine sa rodenjem Flocki-a, prvog Boksera u istoriji, koji je dobio broj 1 u nemackoj rodovnoj knjizi. Otac Flocki-a bio je Tom, beli engleski Buldog a majka Alts Schecken, jedna bela kuja sa tigrastim flekama. Godine 1887 gospodin Alt je doveo iz Francuske Floru, tigrasto-belu kuju nepoznatog porekla, koja se parila sa jednim psom iz okoline Minhena. Jedno od štenadi kupio je gospodin Lechener, koji je bio poreklom iz okruga Boxel. Tako je belo muško štene dobilo ime Lecheners Boxel ili skraceno Box. Flora se posle paria sa svojim sinom Box-om i tako se rodila kuja Alts Scheken, majka Flockieva. Flocki je bio tamno tigraste bije sa belom trakom na licu, belom njuškom i belim flekama na nogama.

Tip Boxera je roden. Jedno drugo parenje izmedu Toma i Alts Scheken dovelo je do rodenja bele kuje Ch. Blanka Von Argentor, dok su Lechners Boxel i Flora dali takodje belog Piccolo von Argentor. Blanka i Piccolo dali su zlatnu Metu von der Passage, majku rase i pretka svih savremenih boxera. Engleski buldog toga vremena nije bio isti kao danas, prefinjeni tip i bio je rezultat ukrštanja aziskog molosoidnog psa malog rasta Pang, sa evropskim molosoidima tipa mastif, koji su se koristili kao lovci na veliku divljac (divlje svinje) i kao cuvari zbog svoje hrabrosti i izdržljivosti, ali u borbama sa bikovima. U srodstvu sa engleskim mastifom, Alanoom, nemackim molosom, bili su poznati kao Bullendeiser, brabenter, Barenbejser i Denziger. Bokseri su dakle u srodstvu sa bulmastifom, napuljskim mastifom, bordoškom dogom i indirektno sa rotvajlerom, dobermanom, i malim molosoidima tipa Boston terijer ili francuski buldog. Verovatno je i sama Flora, baka Flockijeva bila raniji tip francuskog buldoga, jer se od nekolicine autora opisuje kao "bullenbeiser malog rasta". Od Mete je dobijen tigrasti šampion Rolf von Vogelsberg koji je 1911. godine postao "kamen temeljac" istoriske odgajivacnice "Von Dom", vlasništvo Filipa i Friederun-e Stockman.
To su bili odgajivaci koji su svetu dali savremenog boksera i ujedno "glavni krivci" za njegovu rasprostranjenost u svetu. Philip Stockman pozvan je 1914 godine u vojsku i ucestvovao je u prvom svetskom ratu zajedno sa deset njihovih pasa. Tako se ukazala "prilika" da se bokser dokaže kao policijski i vojni pas. Sam Philip Stockman radio je do svoje smrti 1945 godine kao glavni inspektor uzgoja boksera. Posle mnoštva problema i peripetija na pocetku, nemacki bokser klub priznat je 1895 godine. Standard rase usvojen je 1900, a konkretizovao se 1905 godine. Usledila je zatim revizija standarda 1920 godine, a 1924 iskljuceni su iz standarda crni i potpuno beli psi.
Godinu dana kasnije iskljuceni su i psi kod kojih su beline prelazile 1/3 tela. U engleskoj je bokser "stigao" 1911 godine, a Engleski Bokser Klub osnovan je 1936 godine. Sve do 1942 u Engleskoj je bilo upisano samo 9 boksera, da bi sredinom 50-ih godina rasa stigla do 5 mesta najpopularnijih rasa u Engleskoj i od tada se konstantno se nalazi u 10 najpopularnijih rasa. U SAD bokser stiže 1915. I Americki, kao i Engleski uzgoj bazirani su na krvnim linijama odgajivacnice "Von Dom". Prvi pas koji je ušao u Ameriku bio je Sieger Dampf von dom. Kasnije 1930 godine dolazi i njegov rodak, šampion Nemacke i Austrije, Sigurd Von Dom. Sa 26 potomaka šampiona, Sigurd je osnovao pravu "dinastiju". Italija je svakako, svima poznata po uzgoju boksera. Imena kao sto su Tomaso Bossi, Mario Confalonieri, Eugenio Lesma, Pericle Mola, poznata su medu svim "bokserašima", i sigurno su medu najuticajnijima po pitanju uzgoja i propagande rasprostranjenosti boksera. Pomenimo i to da je Bokser Klub Italije je proslavio 50-u godišnjicu postojanja. U Holandiji bokser ima takode duboke korene. Cuvena odgajivacnica "Von Haus Gedmania", vlasništvo gospodina Petera Zimmermana imala je veliki uticaj i u prvim godinama evropske rasprostranjenosti boksera.